Prille ouder coach

“Wat,” hoor ik je vragen, “is een prille ouder coach?”
Deze prille ouder coach is een persoon die zelf kinderen heeft gekregen, ze heeft grootgebracht tot prettige, verantwoordelijke volwassenen en prille ouders wil begeleiden in het moeilijke eerste jaar van het “ouder” zijn.
“Is dit dan nodig?”
Ja, dit is in veel gevallen nodig en eigenlijk is het ook heel logisch.

Bij de geboorte van een baby is er een volkomen nieuwe situatie ontstaan. Behalve de baby is er namelijk ook een ouderpaar geboren. Dit ouderpaar is net zo pril als de baby die zij net hebben gekregen en in zeker zin weten zij net zo weinig van de situatie als de baby zelf.
Zij hebben zich natuurlijk voorbereid. Praktisch gezien weten ze precies hoe het allemaal zal gaan. Ze weten van babykleertjes en van luiers, van flesjes en kolven, van crèches en waarschijnlijk is er een stel of misschien wel twee stel opa’s en oma’s die ook een dag op de baby gaan passen en hebben ze met hen de praktische zaken rondom het babygebeuren besproken.
Inmiddels weten ze dat zo’n bevalling toch wel heel anders gaat dan ze zich ooit hadden kunnen voorstellen maar met een gezonde baby is het bevallingsleed toch snel geleden.
Maar dan is de baby er, en dan?

Dan huilt hij best wel veel en dan slaapt hij maar bar weinig. En zelfs in de nachten laat hij je niet met rust. Je moet wennen aan de geluidjes die hij maakt en je bent overweldigd door de zorg en liefde waarvan je niet wist dat je die in je had.
Wat doet het met je?
En jullie als ouderpaar? Kijk je nog naar elkaar op dezelfde manier als je deed voordat de baby er was? Voel je dezelfde liefde als voorheen? Of beter nog, is die liefde gegroeid nu er een klein wondertje in dat mooie wiegje ligt? Kun je de zorg met elkaar delen en de vragen die nu pas zijn opgekomen, nu het langverwachte kindje er echt is.
Hoe doen jullie dat voortaan met je vrijetijdsbesteding? Hoe regel je het wanneer je iets samen wilt doen? Kun je je houden aan de afspraken die jullie maken met betrekking tot de verdeling van werk en huishouden. Hoe ga je het doen als je baby’tje ziek is en niet naar de crèche kan?
Hoe erg zal je je oude leventje missen?
En als er halfbroertjes of –zusjes zijn. Hoe groot is de impact op de stiefvader of –moeder wanneer zij erbij stilstaan dat deze stiefkinderen voor de biologische vader of moeder net zoveel betekent, net zoveel aan hem of haar “vastzit” als dat kleine wondertje in de wieg? Kunnen zij dit accepteren en ermee omgaan? Hielden zij al van hun stiefkinderen maar komen zij er nu achter dat het overweldigende gevoel voor dit kindje toch wel anders is.

Niemand weet hoe iets voelt voordat hij dat zelf heeft meegemaakt. Het is een gegeven waar iedere ouder en ieder kind mee te maken krijgt. Hier wil de prille ouder coach de stem zijn die het kindje niet heeft en voor hem en zijn belangen pleiten los van de praktische en medische aspecten, en voor jullie, de ouders, wil zij een steun en toeverlaat zijn in dat heel moeilijke eerste jaar dat je baby’tje er is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s