Liefdevol communiceren

Liefde is een werkwoord hoorden we vroeger vaak zeggen. Ik liefde, jij liefde …, nee, zo werkt het niet. Ik heb jou lief, jij hebt mij lief, zo werkt het wel. Gezien de grote aantallen scheidingen kan ik stellen dat niet iedereen dat begrijpt. Dat niet iedereen begrijpt dat liefde een “werk-woord” is.
Het is tegenwoordig al niet gemakkelijk om een liefde te vinden en dat lees ik af aan alle datingsites die er zijn en als die liefde er dan is wordt hij ook nog bedreigd door zoiets zots als “secondlove.nl”, ik word daar echt eng van.

Liefdevol communiceren of liefde vol communiceren, en misschien wel liefde vol liefdevol communiceren want dat is het beste om een langdurende liefde te beleven en laten we eerlijk zijn, dat willen best wel veel mensen, zonder dat ze weten hoe dat moet.
Heel in het begin, als we elkaar net gevonden hebben, lukt dat prima. We drinken elkaars woorden en complimenteren elkaar over alles, hoe we eruit zien, wat we voor elkaar doen, de cadeautjes die we elkaar geven, de liefde die we elkaar geven.
En opeens of geleidelijk aan wordt dat minder. We complimenteren elkaar niet zoveel meer, we communiceren steeds minder of we communiceren anders en misschien zelfs wel wat vijandig of met verwijten. We vinden elkaar ook steeds minder leuk en we vragen ons af hoe dat komt. Vinden we elkaar minder leuk omdat we minder leuk met elkaar praten of praten we minder leuk met elkaar omdat we elkaar minder leuk vinden? Zeg het maar. Voor je het weet heb je een kip of ei verhaal.

Een beetje bewuster communiceren is misschien niet zo gek. Een beetje bewuster liefhebben is misschien ook niet zo gek en het mooie zou zijn om het beide te doen, als je liefde wilt vol communiceren of als je liefdevol wilt communiceren.

 10-05-2015