Je sterkste taal.

In Nederland worden, net als in andere landen, heel veel verschillende talen gesproken. Om ons heen ken ik gezinnen waar drie of vier verschillende talen worden gesproken. Ik ken een combinatie van Japans/Engels/Spaans/Nederlands, Spaans/Engels/Roemeens/Nederlands, Filipijns/Engels/Nederlands. En sinds ik zorg- en taallessen mag geven aan ouders van jonge kinderen weet ik dat er veel mensen Arabisch spreken en daarbij hun eigen taal. Of Mandarijn en daarbij hun eigen Chinese taal. En daarbij altijd Nederlands omdat hun kinderen op een Nederlandse school zitten.
Jonge kinderen kunnen gemakkelijk meerdere talen tegelijk leren spreken. Ik stel me voor dat daarbij de ene taal gemakkelijker gaat dan de andere of dat een periode de ene taal zich sneller ontwikkelt dan de andere. Hoe dit gaat heeft alles te maken met hoeveel er met de kinderen in een taal wordt gesproken.
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je een kind verschillende talen aan zou leren. Een belangrijke reden is dat de meeste kinderen in meertalige gezinnen opa’s en oma’s hebben die geen Nederlands verstaan. Het is voor beide ‘partijen’ zowel voor de grootouders als voor de kinderen leuk en belangrijk om met elkaar te kunnen praten. Wanneer je niet goed met elkaar kunt communiceren kun je elkaar ook niet goed leren kennen. Daar is echt taal voor nodig.
Ik had zelf vroeger een oude oma die met het gezin van een van haar kinderen was mee verhuisd naar Nederland toen Indonesië onafhankelijk werd. De tante bij wie zij woonde bezochten wij regelmatig en omdat oma geen woord Nederlands sprak en wij geen woord Maleis konden we alleen maar naar elkaar glimlachen. Ik weet nog hoe jammer ik dat vond. Ik was er altijd op gespitst of oma mijn naam noemde want dan wilde ik onmiddellijk weten wat ze had gezegd.
In de zorg- en taallessen leer ik de ouders hoe belangrijk het is dat ze hun kind goed voorleven en hoe ze daarbij veel steun en veiligheid kunnen bieden. Om steun en veiligheid te kunnen bieden is er duidelijkheid nodig. Duidelijkheid in de vorm van een goede en duidelijke communicatie van ouder naar kind. Het is belangrijk dat je je eigen gevoel en dat van je kind, goed onder woorden kunt brengen. Onduidelijkheid kan voor een kind onveilig voelen en het kan hem enorm frustreren. Spreek daarom met je kind in de taal die je het best beheerst. De taal waarin je droomt … je sterkste taal.