De verbinding.

Je lief en jij zitten samen in de kamer, in de keuken, op het balkon, ergens … en opeens denk je: “Wat is hij stil. Er is iets,” “Wat is er?” vraag je, en hij antwoordt, “niks,” of je vraagt: “Hoe gaat het?” en hij zegt: “Goed,” En ondertussen voel je dat er iets is. Wat doe je dan?
Mogelijk denkt je dat het met jou te maken heeft. Dat kan dan zo zijn… en misschien ook niet. Waarschijnlijk heb jij ook wel eens iets dat je bezighoudt, zonder dat je dat direct met je liefste wilt delen. Dat kan er bij hem aan de hand zijn. En ondertussen voelt het voor jou toch niet goed.
Kun je daar rustig onder blijven? Probeer in ieder geval je geen muizenissen in je hoofd te halen. Ik deed dat vroeger en dat werkte niet positief. Sterker nog, hij werd er meestal kwaad van en dat kwam omdat hij er niets mee kon. Nu begrijp ik dat wel, maar toen wij beiden nog jonge ouders waren zat ons dat behoorlijk dwars.
Wat je kunt doen is de verbinding blijven zoeken. Als hij afwerend reageert dan laat je hem even. Wend je niet gekwetst af, ook niet als je je zo voelt. Zorg dat je zelf rustig blijft. Hij doet het niet om naar te doen, hij doet het omdat hij op dat moment niet anders kan. Misschien kun je iets te drinken pakken en hem dat geven met liefde en aandacht, ook voor jezelf. Doe verder je eigen ding en houd in de gaten of zijn stemming verandert.
Terwijl je misschien anders boos of gekwetst zou reageren zul je merken dat je eigen stemming ook verandert. Je zult compassie met hem voelen en ook met jezelf. Want je weet dan inmiddels hoe je zelf ook wel eens wat afstandelijk kunt zijn. Niet om hem maar om jezelf. Je kunt je nu een keer niet altijd goed en prettig voelen en dan is het fijn als de ander daar rekening mee houdt.
Als je echt denkt dat hij ergens mee zit of misschien zelfs een probleem heeft vraag hem daar dan rechtstreeks naar. Hij zal inmiddels voelen dat je hem wilt helpen. Hoe moeilijk het ook is, het is altijd beter te communiceren dan problemen uit de weg te gaan. Alleen door te communiceren kan er duidelijkheid komen. Door de verbinding te blijven zoeken kom je er samen uit.
Waarom jij dat zou doen? Omdat jij degene bent die het voelt. En omdat je samen een goede relatie wilt hebben. Eigenlijk maakt het niet uit wie de verbinding in een relatie bewaakt, zolang iemand het maar doet.