Zomervakantie.

Op de radio hoor ik dat over tien dagen de eerste kinderen alweer naar school gaan. “Nu al?” denk ik. Voor mijn gevoel is de zomervakantie net begonnen. Ik woon in het Noorden van het land waar we als laatste vakantie hebben gekregen dus wij zitten net op de helft.
Onze kleinkinderen zijn met hun vader op vakantie. Nog een paar dagen dan zien we ze weer. Met hun moeder gaan ze aan het einde van de vakantie nog een paar dagen weg en tussendoor zijn ze lekker vrij om in hun beide huizen te zijn en daar ook lekker buiten te spelen. Gelukkig doen deze kinderen dat graag. Ze zijn 8 en 10 en zitten graag op de laptop en de IPad en natuurlijk niet te vergeten alle beschikbare telefoons. Maar ze spelen ook nog heel graag buiten en ik moet zeggen dat dat ook geldt voor hun vriendjes met wie ze op de vrije schoolmiddag spelen, wanneer wij er zijn om op ze te passen.
Net als bij veel andere kinderen is hun eerste vraag wanneer ze uit school komen: “Oma, mag ik op de laptop?” of, en dat vind ik altijd zo grappig klinken, “op de téle?” En dan zeg ik: “Dat is goed, zeg maar wanneer: na het eten een uurtje en dan buitenspelen, of eerst buiten spelen en om vier uur een uurtje op de laptop?” en dan kiezen ze iets.
En nu heeft iedereen nog heerlijk vakantie en hoeft er lekker geen kind naar school. Zomervakantie was voor ons vroeger een heerlijke aaneenschakeling van lange, vrije dagen waarop wij bijna de hele dag mochten doen wat we wilden. Lekker lang uitslapen, volgens mij hielden mijn broers en zussen en ik daar heel erg van. Lezen zonder dat je hoefde te stoppen om huiswerk te maken of naar bed te gaan. We mochten ook altijd langer opblijven. En omdat we niet op vakantie gingen kregen we een zwemabonnement en lagen we veel in het zwembad, of op de zonneweide, of de tribune bij het diepe bad.
Ik realiseer me dat tegenwoordig veel kinderen in de vakantie wel naar de opvang gaan omdat hun beide ouders werken. Net als mijn beide kleinzoontjes. En ik weet ook dat ze bij hun opvang veel met de kinderen buiten spelen en ervoor zorgen dat de kinderen ook daar een leuke en vaak ook leerzame (op een speelse manier) dag hebben. Bovendien gaan deze kinderen ook met hun pappa en mamma nog wel een dagje fietsen of op een warme dag lekker naar het strand.
Ik wens iedereen nog een heel fijne voortzetting van de zomervakantie en dat de kinderen straks heerlijk uitgerust zijn om aan hun nieuwe, spannende schooljaar te beginnen.