Slaapmuziekje

Op zoek naar knuffels komen ze hem tegen in de speelgoedmand. Een zacht stoffen draakje met een touw dat uit zijn billen lijkt te komen. ‘Wat is dat oma? Waarom is er een touw?’ Ze trekken er om de beurt aan en heel zacht komt er een muziekje uit.
En opeens ben ik weer 37 jaar terug in de tijd. De kleine baby was toen drie maanden en aan zijn wiegje hing een zacht stoffen dingetje met een touwtje eraan. Als je daaraan trok klonk zacht het mooie slaapliedje ‘Rockabye baby’. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Oh, als ik ooit een baby krijg dan wil ik ook zo’n slaapmuziekje,’
Ik heb dat vast laten weten want toen het zover was zat tussen de kraam cadeaus ook een zacht-stoffen vierkant blokje met daarop de beeltenis van een Disneybaby en een touwtje eraan. Toen ik daaraan trok speelde het zacht-stoffen blokje…Vader Jacob, vader Jacob, slaapt gij nog, slaapt gij nog? Ik was even helemaal beduusd. Nooit had ik kunnen bedenken dat een slaapmuziekje iets anders kon zijn dan het lieflijke ‘Rockabye Baby’.
Misschien was het wel die schrik waarom ik nooit iemand zo’n slaapmuziekje cadeau heb gedaan terwijl ik het eigenlijk wel een heel leuk cadeautje vind. Na al die jaren ben ik zo nieuwsgierig of die slaapmuziekjes er nog zijn. Ik heb ze bij mijn kleinkinderen niet gezien of gehoord, behalve dus het draakje dat ik 11 jaar geleden zelf voor ze kocht. Dus ik ga ernaar op zoek. Ik vind er één bij de HEMA, een wit, wollig, best groot konijnenkopje met een touw en houten ring eraan. Als ik eraan trek speelt hij tot mijn genoegen ‘Rockabye Baby’.
Wanneer ik er later met mijn dochter over spreek zegt ze heel nuchter: ‘Weet je mam, ze raden tegenwoordig aan om gewoon de stofzuiger even aan te doen. De baby hoort dan dezelfde soort ruis die hij hoorde toen hij nog in de buik zat,’ Handig hè.
Slaapmuziekje of stofzuiger, het is prima als het, indien nodig, je baby in slaap helpt…maar van ‘Vader Jacob’ viel mijn baby niet in slaap. 😉