Preventie vanaf het begin

Op LinkedIn zie ik een bijdrage van mevrouw Jet Bussemaker. Het gaat over de problemen rond obesitas en hoe het een maatschappelijk probleem betreft en geen probleem van het individu.

Via de link: https://www.groene.nl/artikel/buikvet-is-niet-een-laagje-blubber-alleen is het lange artikel te lezen waar deze bijdrage over gaat. Het artikel heeft een leestijd van 21 minuten. Lang vind ik voor een LinkedIn bijdrage. Maar ik vermoed dat ik hier een commentaar op wil geven en lees het dus, helemaal.

Om te weten dat obesitas er is in ons land hoef ik maar om me heen te kijken. Dat het ernstige gevolgen kan hebben, dat het meer voorkomt bij mensen die in armoede leven, dat al jaren vele instanties zich ermee bezig houden, daarover heb ik al vaker iets gelezen. En toch…toch lijkt obesitas onder de mensen eerder toe dan af te nemen.

Daarom is er de roep om preventie. Wat niet gebeurt (in dit geval dat mensen te dik worden), daar hoef je ook geen (dure) maatregelen voor te nemen. Ah, preventie. Daar schreeuw ik ook om en wel, preventie vanaf het begin. Daar is dan ook mijn commentaar op gericht.

De beste preventie die ik kan bedenken is al voor de geboorte van een baby, voor de geboorte van een nieuw gezin, de ouders een goede oudercursus aan te bieden. Een cursus die gericht is op het samen sterk staan in het ouderschap. Een cursus waarin communicatie en samenwerking een belangrijke plaats inneemt , waar ook een ‘goede leefstijl’ onderdeel van kan uitmaken.

Wanneer aanstaande ouders goede voorlichting krijgen over een gezonde leefstijl, dan is er veel kans dat ze voor zichzelf en hun kinderen goede keuzes kunnen maken. Een gezonde leefstijl begint bij een gezonde relatie. Een relatie waarin liefdevol gecommuniceerd wordt, waarin daadwerkelijk het leven van het gezin ‘gedeeld’ wordt. Waarin ouders weten wat ze voor elkaar en hun kinderen willen. En dat is voor iedere ouder zeker geen obesitas.

Een goede leefstijl is in de eerste plaats een kwestie van mentale kracht. En om mensen mentaal in hun kracht te zetten, daarmee kun je niet vroeg genoeg beginnen.