Varen op de vleugels van de wind

We hebben een heerlijke vakantie achter de rug en we zijn voornamelijk gewoon thuis geweest. Met het Zuid-Franse weer waarop we deze zomer getrakteerd zijn/worden is het aan het Paterswoldse meer net zo lekker als in…Zuid-Frankrijk.

We hebben wel een paar dagen een uitstapje gemaakt naar ons favoriete eiland en vandaar zijn we, met onze vrienden op hun boot, afgelopen zondag naar huis gevaren.

In het verleden was ik altijd bang wanneer we ‘scheef’ gingen. Ik voelde dan de spanning in mijn lijf terwijl ik me verzette tegen de beweging van de boot. Sinds ik ergens het zinnetje las ‘je kunt vertrouwen hebben of angstig zijn’ lukt het me steeds vaker om vertrouwen te hebben en merk ik dat daarmee de angst weg blijft.

Het was een uitgelezen dag om te zeilen. De wind was goed, het weer was goed, het gezelschap uitstekend en we hebben de hele weg kunnen zeilen zonder de motor te hoeven gebruiken. Er zijn veel handelingen te verrichten op zo’n zeilboot en omdat ik niets hoef te doen (behalve niet in de weg lopen), kon ik goed aanschouwen hoe belangrijk het is dat de samenwerking onder de ‘bemanning’ vlekkeloos verloopt. Dat vraagt om aandacht en positieve aanwezigheid. Luisteren en elkaar bijstaan.

En opeens begreep ik hoe je ook in het ‘gewone leven’ kunt varen op de vleugels van de wind. Het werkt niet wanneer je je ergens tegen verzet. Ik denk zelfs dat het tegenwerkt. Veel beter kun je erover communiceren. Dat hoeft niet altijd meteen maar is wel goed om op een rustig momentje te doen. Zelfs als je bang bent (waar dan ook voor) is het goed om dat uit te spreken omdat de ander (je man/vrouw, vriend(in) of familie) je dan kan geruststellen. En ook dat kun je uitspreken, dat je daar behoefte aan hebt.

Met (positieve) communicatie kun je meebewegen met de mensen om je heen en het leven dat je leidt. En als de ander het niet doet? Dan kun je dat bij de ander laten, maar in de meeste gevallen zal de ander uiteindelijk met je mee bewegen. Dat is hoe het werkt. En het beste is zelf te beginnen. Het is echt relaxed…varen op de vleugels van de wind.

Advertentie