Huilbaby’s.

Buikkrampjes? Ja, natuurlijk hebben we daar wel eens van gehoord maar moet een baby daar dan echt zo hard van huilen? En drinken is toch gewoon drinken? Speen of tepel in de mond en zuigen maar. Maar zo gemakkelijk blijkt dat helemaal niet te gaan. Is hij klaar? Nee, anders huilde hij toch niet. We weten niet wat hij heeft gedronken. Nog maar even aan de borst laten? Drinkt ie wel? Volgens mij niet … dan er maar af want hij drinkt nu al … oh nee, hij begint weer te huilen, gauw weer aan de borst. En zo zit je zomaar uren met je baby aan de borst, drinkt hij niet maar sabbelt hij en krijgt en passant allemaal lucht mee naar binnen waarvan hij weer krijgt … ja precies, buikkrampjes en je vraagt je weer af …
Baby’s moeten heel veel slapen. Hoe lang is ze nou op? Ja, ze moet naar bed, maar als ik haar neerleg begint ze te huilen. Nou, dan huilt ze maar even. Huilt ze nou nog? Ze krijst. Nog steeds? Zal ik haar ophalen? Of in slaap wiegen? Straks verwen je haar teveel. Hoe kan dat nou, ze is nog maar een baby. Pas maar op …
Een bevalling is nooit een feestje … en dat geldt ook voor de baby. Het is niet gemakkelijk om geboren te worden en daarna alle comfort die je negen maanden hebt gehad achter je te laten. Het is knap van alle baby’s dat ze zich uiteindelijk aanpassen.
Sommige pappa’s en mamma’s hebben geluk. Als hun kindje relatief gemakkelijk geboren wordt (of misschien zit het gewoon in het karakter) kan hij zich misschien zo snel aanpassen dat eten en slapen ‘vanzelf’ gaat. Voor alle andere pappa’s en mamma’s zal het lang of nog langer duren voordat er iets met de baby vanzelf gaat maar dat komt echt goed.
Probeer ondertussen goed voor de baby en elkaar te zorgen (communiceer met elkaar) en probeer daar rustig onder te blijven. Vraag hulp als je die nodig hebt en wees gerust, een baby kun je niet zomaar teveel verwennen. Probeer hem wel zo snel mogelijk te leren kennen en probeer zijn slaapsignalen te ontdekken (gapen, aan zijn oor trekken, duim in de mond, in de oogjes wrijven). Dat zal de eerste maanden nog niet lukken en mocht hij lang blijven huilen wieg hem dan gerust een keer in slaap.
Baby’s huilen en sommige baby’s huilen langer en vaker. En op een dag is dat echt over.