Voorleven.

Wat zou het heerlijk zijn als kinderen precies zouden doen wat wij van hun vragen. Wat een rust zou dat geven. Of als ze konden praten vanaf de dag dat ze geboren worden. Of dat er bij hun geboorte een briefje werd geleverd met daarop alle bijzonderheden vermeld die voor dit specifieke kindje gelden.
Dat is jammer genoeg niet aan de orde. We zullen helemaal zelf moeten uitvissen wie dit kleine mensje is, hoe hij zich voelt en hoe we met hem moeten omgaan. Gelukkig krijgen we de eerste dagen hulp van de kraamverzorgster en ook daarna gaan we regelmatig met de baby naar het consultatie bureau om zijn ontwikkeling te bespreken. En dit gaat allemaal over zijn fysieke gesteldheid.
Om uit te vinden hoe hij zich voelt en hoe we het beste met hem kunnen omgaan moeten we vooral goed met hem communiceren. Het is goed om altijd met hem te praten, bij elke handeling die je met hem verricht. Het is een samenspel. Bij het voeden, verschonen, in badje doen, bij alles kun je hem vertellen wat je doet. We weten niet wat hij ervan snapt, en misschien is dat in het begin wel niets, maar zo kunnen we hem alles leren.
Bedenk dat het belangrijk is dat jij goed voordoet wat je bij je kindje wilt zien. Kinderen doen alles na wat ze zien. Dat is een van de manieren waarop ze leren. Dus leef ze goed voor. Het aloude gezegde: kinderen doen wat je doet, niet wat je zegt zal altijd aan de orde blijven.
En als je kindje huilt en je hebt alles gecheckt: hij is gevoed, verschoond, heeft een boertje gelaten, stel hem dan gerust door zachtjes met hem te praten of hem op zijn rugje te kloppen. En als hij moet slapen, leg hem dan in zijn bedje en zeg dat je later nog even naar hem komt kijken.
Kinderen moeten geleid worden, dat hebben ze nodig. Als voor hen duidelijk is wat ze moeten en wat ze mogen zal het de minste moeite kosten. Dat betekent niet dat kinderen dan makke lammetjes zijn maar wel dat ze handelbaar zijn en daar hebben zowel zij als hun ouders baat bij.