Veiligheid: twijfels van elke ouder?

Daar was je dan, mijn eerste baby. Mijn baby? Ja, en natuurlijk ook van je vader. Je kwam op tijd, acht dagen te vroeg maar. Een goede timing van de natuur, en wij pasten elkaar precies. Zo gemakkelijk als jij kwam had ik er wel tien kunnen hebben. Zo gemakkelijk als jij was…ook.

Je was een lief en gemakkelijk baby’tje. Een beetje langzaam met drinken en een heel gemakkelijke slaper. Of had dat toch te maken met het feit dat ik je al heel snel kon ‘lezen’. Ik kon je eindeloos bestuderen als je lag te drinken, of te slapen, of te spelen in de box. Ik wilde heel graag weten wie je was, zodat ik je kon geven wat je nodig had.

De tijd waarin jij kwam was niet gemakkelijk. Alles was voor ons, je pappa en mamma, nog even pril. Onze relatie, pappa’s werk, ons huis en het samen wonen daarin. En met het beetje geld dat we hadden probeerden we zo goed en zo kwaad als dat ging ons kleine huishouden op te zetten. En ik moest wennen aan een familie die anders was dan mijn familie en dat ging mij soms moeilijk af.

Er was veel dat ik niet wist en met veel vallen en weer opstaan moest leren. Maar één ding wist ik wel, dat jij voor ons heel belangrijk was en bent. Dat ik er alles aan moest doen om voor jou een goede wereld te maken, een veilige wereld waarin jij kon worden wie je het best kon zijn.

Soms denk ik: ‘Het is gelukt,’ en soms…ook niet. Je bent geworden wie je bent, soms sterk, soms kwetsbaar. Je weet ontzettend veel en wat je niet weet kun jij, linksom of rechtsom, vinden…altijd. Je hebt mij, doorgaans, alles durven zeggen en als je het niet deed, dan was dat om mij te sparen. En zo werkt het andersom ook. Wij hoeven niet lief tegen elkaar te zijn, al zijn we dat doorgaans wel, maar liever eerlijk en oprecht. Ook dat waardeer ik aan ons leven samen.

Ik wilde voor ons een veilig thuis, en dat we goed met elkaar konden praten. Dat onze kinderen een band hebben voor nu en voor later, als wij er niet meer zijn. En heel eerlijk, meestal denk ik dat dat is gelukt. En heel soms is het voor mij een vraag: ‘Is het gelukt?’