Maak alles bespreekbaar

Ik lees altijd graag de rubriek ‘lust en liefde’ in het Volkskrant Magazine. Ik vind het mooie, eerlijke inkijkjes in de relaties van mensen. Natuurlijk zijn ze anoniem want op een enkele bekende Nederlander na worden we niet geacht openlijk iets over ons liefdesleven los te laten. Persoonlijk ben ik er waarschijnlijk wel opener over dan de gemiddelde mens. Dat ik veel van mijn liefste hou en dat mijn liefde voor hem nog elke dag groeit heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken.

Het wordt vaak gezegd, je bent de eerste tijd van je relatie verliefd op elkaar en daarna gaat die verliefdheid over in houden van. Je kunt niet eeuwig verliefd blijven. Gelukkig maar, want ik weet dat een verliefd hartje een kwetsbaar hartje is. Dat is voor niemand eeuwig vol te houden.

Ik weet ook, en ik heb dat maar ooit één keer van een ander gelezen, dat ik wel met regelmaat weer verliefd op mijn liefste ben. En ik hoop dat dat terug blijft komen, zolang als ik leef. Ik vind het prettig en het heeft mij geholpen bij het ontwikkelen van onze relatie. Want aan een relatie moet je altijd blijven werken. Houden van is echt een werkwoord. Om een heel langdurige relatie te hebben moet deze zich ontwikkelen…en dat moet je samen doen.

Net als iedereen zijn wij in het verleden tegen relatie issues aangelopen. Die kunnen er op allerlei gebieden zijn. De kinderen bijvoorbeeld: hoe je ze wilt opvoeden, de tijd en energie die je in ze wilt steken. Of hoe je met je geld wilt omgaan: leg je het bij elkaar, of op een weegschaal. En de aandacht en intimiteit die je voor elkaar hebt: komt het overeen, of heeft één van de twee het gevoel dat hij vaak ‘in de kou’ staat.

Wat er ook schoort aan je relatie, je lost het op door erover te praten. Elk onderwerp moet bespreekbaar zijn. Als jij het kan en je liefste (nog) niet, probeer het dan op een rustig moment weer. Lust en liefde in balans en een hechte band met je kinderen, is de lijm voor een goede relatie. Probeer het maar, het werkt.