Leef je eigen leven

Toen ik jong was deed ik het heel erg; me vergelijken met andere mensen. Hoe zagen ze eruit, wat voor baan hadden ze, hoe spraken ze. Ik was een heel onzekere jongere, begreep van mode helemaal niets en werkte achter de kassa bij Albert Heijn. Het kon niet uitblijven dat ik er, met dat steeds maar weer vergelijken, altijd als de mindere uitkwam. En dat deed wat met mijn gemoed. Het voelde niet prettig.

Ik las ook veel. Boeken over meisjes met een heel gewoon leven, een leven net als ik. Ze waren over het algemeen alleen stoerder, voelden zich zekerder en durfden meer dan ik. En daar laafde ik me aan. Ik beschouwde ze als vriendinnen en voelde me door ze gesteund.

Toen ik redelijk jong trouwde en moeder werd moesten mijn man en ik de verantwoordelijkheid op ons nemen voor ons jonge gezinnetje…en dat lukte. Ik werd daar zekerder van. Niet direct en zonder slag of stoot, maar ik voelde gaandeweg dat ik tot meer in staat was, dan ik dacht.

Ik vergeleek mezelf nog steeds met anderen, maar ik kreeg er steeds minder last van. Misschien had ik het daar ook ‘te druk’ voor want ik had de zorg voor ons gezin, werkte en studeerde. Natuurlijk samen met mijn man, en hij had het, met twee banen, ook altijd razend druk.

We werden een team, mijn man, de kinderen en ik. We ontwikkelden ons samen en we konden steeds beter beslissen wat goed voor ons was. Vergeleek ik me nog steeds met anderen? Ja, en volgens mij doe ik dat nog steeds. Het doet alleen niets meer met mijn gemoed. Want we zijn allemaal verschillend en dat is okay.

Door social media is er veel veranderd in onze wereld. En als je het hebt over ‘vergelijken’ lijkt dat voor veel mensen een probleem te zijn geworden. Op Facebook en Instagram komt er zoveel moois voorbij dat je als jong mens wel sterk in je schoenen moet staan om te begrijpen, dat een groot deel daarvan maar schijn is. Bovendien is het zo aantrekkelijk dat je er veel tijd aan ‘kwijt’ kunt zijn.

Jouw leven is anders maar hoeft, in de werkelijkheid, zeker niet minder te zijn. Blijf vooral kijken, er is ook veel uit te leren. En doe het, als alles, met mate.

Leef je eigen leven en maak het mooi. Jij weet echt het best hoe dat kan.