De regels van het spel

Ik weet van heel veel dingen heel weinig, en soms vind ik dat wel lastig. Ik denk dat ik best slim ben, dat is het niet, maar er zijn gewoon dingen die niet in mijn hoofd willen. Heel even heb ik me gewaagd op het pad van wetenschap. In die korte tijd was ik soms diep onder de indruk van de wetenschappers (to be) in mijn buurt en soms dacht ik: ‘Zij doen heel gewichtig, maar ik vertrouw ze niet helemaal.’ Bij alles werd gevraagd het te bewijzen, terwijl ik denk: ‘Hoe zit het nou, één en één is toch twee?’ Of: ‘Gebruiken zij nooit hun gezonde verstand?’ Maar zo werkt het blijkbaar niet.

Ik heb een grote familie. Dat is onze rijkdom. Rijk van geld zullen we niet worden, dat weet ik, dat is voor ons niet weg gelegd. Maar we hebben wel een goed leven. Goed in de zin van een huis, liefde, relaties, werk. We hebben niet allemaal alles, maar het meeste hebben we wel. We zorgen ook voor elkaar, we helpen elkaar waar we kunnen en we hebben oog voor elkaars onvolkomenheden. Want die hebben we allemaal, niemand van ons is perfect en het is mooi dat onze imperfecties er mogen zijn.

Ik ben geen mens van wetenschap, maar ik ben niet onwetend. Ik voel veel dingen aan. Ik heb bijvoorbeeld al heel lang geleden begrepen dat veel kinderen lijden onder een vroege scheiding van hun ouders. En ik weet (al heel lang) dat veel vroege scheidingen te maken hebben met de relatie van de ouders. Voor mij is dat zoiets als één en één is twee. Elke baby begint immers bij de relatie van zijn ouders. Wat anderen wetenschappelijk hebben onderzocht en ontwikkeld wist ik zomaar, zonder dat op die manier te hoeven doen.

Wetenschap en sensitiviteit staan mijlenver uit elkaar. Maar ze zijn er beiden en ik denk dat ze beiden even belangrijk zijn. Ik denk dat ze beiden een belangrijk deel uitmaken van de regels van het spel dat ‘leven’ heet. Om het spel goed te spelen hebben ze elkaar nodig om de wereld, waarop het spel zich afspeelt, een betere wereld te maken.

Ik weet het, maar ik ben mijn tijd ver vooruit. De meeste mensen kennen de regels van het spel nog niet en begrijpen niet dat samenwerken veel beter werkt dan tegenwerken, elkaar tegenwerken, wat jammer genoeg een heel groot deel van deze wereldbewoners…doen.