Angst of vertrouwen

In Eckhart Tolles ‘Een nieuwe aarde’ lees ik; ‘Je hebt angst, of je hebt vertrouwen, allebei kan niet,’. Eerst denk ik: ‘Nee, dat kan niet,’ want ik heb angst en vertrouwen. Hoe kan dat dan? Onlangs nog vroeg mijn dochter: ‘Maar, mamma, waar ben je dan bang voor,’ als reactie op het feit dat ik het naar vind als ik alleen thuis ben.

Ik ben volgens mij dan niet meer bang. Mijn realiteitszin is wat groter dan ‘vroeger’. Ik denk nu: ‘Er gebeurt niets wanneer we samen thuis zijn,’ of dat nou is met mijn liefste of onze kinderen, ‘dus waarom zou er wel iets gebeuren als ik alleen ben.’ En wanneer ik me buiten zou sluiten heb ik een groot probleem omdat ik zonder sleutel niet zomaar  in huis kan, dus een ander kan dat ook niet. Het is meer onrust wat ik dan voel…maar dat is geen angst.

Ik was heel bang voor de tandarts vroeger. In ons grote gezin werd niet altijd even goed gelet op de verzorging van ons gebit dus ik kreeg al vroeg te maken met ‘gaatjes’ en andere nare dingen in mijn mond (ik weet nog goed hoe ontstoken tandvlees voelt). Een barse tandarts beet mij een keer toe: ‘Als jij 14 bent loop jij met een kunstgebit,’. Ik was 8 en zat alleen met hem in die tandartsruimte. Heel naar. Als vroeger de tandartsafspraak gemaakt was kon ik vanaf dat moment, tot het eigenlijke bezoek, nergens anders meer aan denken. En de angst nam toe naarmate de dag dichterbij kwam.

Gelukkig kregen wij later een lieve tandarts, een dame die met liefde en zorg 33 jaar voor mijn gebit heeft gezorgd. Toen ik een keer op het punt stond met man en kleinkinderen te gaan wandelen, kwam ik tot de ontdekking dat ik twintig minuten later bij de tandarts moest zijn. Kleindochters armpje werd weer uit de jas getrokken en ik sprong op de fiets en haalde de afspraak precies. Toen wist ik dat de angst over was. Ik had er helemaal niet aan gedacht en ook in de stoel wist ik dat ik ‘veilig’ was.

Ik ben niet meer bang, want ik heb vertrouwen. Morgen wordt ik heel vroeg opgenomen, omdat ik met een dag opname en een kijkoperatie eindelijk wordt verlost van de grote galsteen en de galblaas waar die steen in ‘vastzit’. Ik vind het geen feestje, daar kan ik wel iets anders voor bedenken, maar ik vertrouw erop dat de ingreep ‘gewoon’ lukt. Ik ben eerder in het Martini Ziekenhuis geopereerd en ook mijn liefste is er meerdere keren goed geholpen.

Het is fijn om vertrouwen te hebben en ik weet nu dat Eckhart Tolle gelijk heeft: wanneer je vertrouwen hebt, is er geen plaats voor… angst.