Test

Een collega appt dat hij positief is getest op Corona. Ik voel me kiplekker maar heb wel in de afgelopen week met hem gewerkt. Omdat ik op mijn jongetjes pas besluit ik direct een test te doen. Er liggen er vier in de kast. So far dus, so good.

Ik heb in de afgelopen jaren twee keer zo’n test ondergaan. Een keer bij een GGD locatie en een keer thuis met een zelftest. Wat ik destijds zelf aan die test deed was de wattenstaaf in mijn neus steken, verder was daar mijn liefste om de test goed te verwerken.

Het doosje was zo gepakt en de gebruiksaanwijzing uitgevouwen. Ik bekijk de stappen en de plaatjes…en ben bij plaatje twee al totaal het spoor bijster. Ik zie op een plaatje een vierkantje met vier gaatjes waarin ik het buisje zou moeten plaatsen. Ik zie nergens zo’n vierkantje. Kleinzoontje een, de kleinste, schiet onmiddellijk te hulp. ‘Die zit in het doosje,’ roept hij, en meteen heeft hij ook het hele doosje overhoop gehaald.

Ik, met het geopende buisje in mijn hand roep: ‘Nee! Pas nou op!’ en ik probeer in de chaos het vierkantje te vinden…dat er natuurlijk niet is. Misschien om mij af te leiden roept hij: ‘Mag ik water, mag ik een snoepje?’ en ik roep: ‘Je mag je mond houden, wacht nou even,’ en we weten allebei dat ik nooit zo tegen hem praat.

Zijn broer, die net als hij al vele malen zo’n test heeft ondergaan, ziet mijn onmacht en neemt het heft in handen. Hij pakt de verpakking, drukt er een stukje uit en zegt: ‘Kijk, oma, hier moet hij in,’ Ik heradem, plaats het buisje in het gaatje en zeg tegen kleinste: ‘Sorry dat ik zo deed, jongen, maar oma moet even dit doen,’

Ik doe de test, draai 30 seconden het stokje rond in het buisje en dan nog vijf keer terwijl ik in het buisje knijp. Oudste kleinzoon geeft mij het dopje en terwijl ik bedenk wat ik dan met het stokje moet doen zegt hij: ‘Geef maar hier oma,’ ‘Eerst even schudden,’ zeg ik, omdat ik meen zoiets gelezen te hebben. Hij schudt en zegt: ‘Er vliegt iets uit,’ Dan pakt hij resoluut de test en druppelt er wat vocht op.

Als minuten later het ene streepje verschijnt dat aangeeft dat ik een negatief resultaat heb zegt hij: ‘Gelukkig dat je negatief bent, oma. Anders vloog hier de Corona door de lucht.’ 8 en 5, jongetjes van deze tijd en 63, vrouw van de tijd voor Corona.