Advies aan studenten

‘Heb je Christine Lagarde gezien in College Tour?’ vraagt mijn collega. Ik heb het niet gezien en besluit terug te kijken. De uitzending met Madame Lagarde, de eerste vrouwelijke President van de Europese Centrale Bank, begint met de vraag of zij zuinig is of ‘een big spender’. ‘Soms het één, soms het ander,’ is haar antwoord. Op Twans vraagt of zij onlangs iets duurs heeft gekocht antwoordt zij: ‘Ja,’ het jasje dat ze draagt.

Mevrouw Lagarde vind ik een onderhoudende gesprekspartner (zoals ik haar zie op College Tour) . Prettig om naar te kijken en te luisteren. Zelfvertrouwen noemt ze als een belangrijk onderdeel in haar leven. Wanneer je het hebt, zegt ze, kun je ook anderen vertrouwen geven. Zij is blij dat ze het heeft.

Ik ben blij met wat ze vertelt over ‘plannen in het leven’. Ze raadt de studenten aan vooral de kansen die voorbij komen te grijpen. Alles eerst overdenken en afwegen kan ervoor zorgen dat de kans voorbij gaat en daarmee ‘een gemiste kans’ kan worden.

Het is in ons leven vooral zo gegaan. We hebben niet al teveel gepland en vooral beslissingen genomen op de kansen die voorbij kwamen. Soms voor mijn man en soms voor mijzelf. Ik ben van caissière uiteindelijk docent geworden, een ontwikkeling waar ik best trots op ben.

Na een korte interactie met studenten over crypto munten, en mevrouw Lagarde aanraadt daar niet in te investeren, vraagt Twan Huys haar waarin ze de studenten wel aanraadt te investeren. Haar antwoord is kort en krachtig: ‘Liefde!’ Niet direct een antwoord dat ik zou verwachten van de President van de Europese Centrale Bank, maar wel een antwoord dat mij zeer verheugt. Als in plaats van geld, liefde de wereld zou regeren zou deze er heel anders uitzien en zouden veel mensen zich veel beter kunnen voelen.

Haar uiteindelijke advies aan de studenten is: ‘Je moet de liefde voeden, stimuleren en zoveel mogelijk delen. Dan kun je alle beslissingen nemen en dan kom je er wel,’

Ik denk dat ze helemaal gelijk heeft. Het klinkt simpel en dat is het ook. Natuurlijk hebben we geld nodig, maar we denken vaak dat we meer geld nodig hebben dan daadwerkelijk het geval is.

Minder geld en meer liefde in de wereld, brengt uiteindelijk meer geluk, dat is mijn overtuiging.

Met een relatie die nu 40 jaar duurt, met het grootgebracht hebben en mee groot brengen van kinderen en kleinkinderen, denk ik echt dat dat zo is.