Rituelen

De cursus ‘Samenleren’ is een cursus voor ouders van jonge kinderen om ze met taal te helpen en ondersteunen bij hun ontwikkeling op elke gebied; fysiek, cognitief en sociaal/emotioneel. Ik droom ervan deze cursus ooit echt te kunnen en mogen geven aan mensen voor wie het bedacht en bedoeld is, de echte doelgroep.

In deze cursus komt het belang van rituelen voor kinderen onder andere aan de orde. Het is voor kinderen belangrijk te weten wat ze kunnen verwachten. Ze moeten weten dat ze op vaste tijden kunnen rekenen op de maaltijden die ze nodig hebben. Je kunt ze al jong laten helpen bij de voorbereiding van dat eten en praktische zaken als het klaarmaken van de tafel. Daar kun je een mooi ritueel van maken.

Jonge kinderen hebben ruim voldoende slaap nodig, oudere kinderen en volwassenen trouwens ook. Ik las onlangs dat voldoende slaap nog belangrijker is dan gezond eten, iets wat ik niet perse zelf zo had ingeschat.

Een vast bed ritueel is voor een kind ook een goede voorbereiding voor een goede nachtrust. Op tijd stoppen met wat voor schermpje dan ook, een douche of bad beurt waar ’s avonds vaak meer tijd voor is dan ’s morgens, wanneer er misschien moet worden klaargemaakt voor school en werk. En dan voorlezen voor het slapengaan.

Ik ben iemand die geen make-up gebruikt maar wel altijd alle verzorgingsmiddelen heeft klaarstaan. Reinigingsmelk, tonic, dag- en nachtcrème en bodycrème. Ik heb een tijdje grote katoenen, herbruikbare wattenschijven gebruikt, maar vond dat zo lastig dat ik het schoonmaken van mijn huid ’s avonds vaker niet deed, dan wel. Dus heb ik nu gekozen voor kleine, minst milieu belastende weggooi wattenschijfjes.

Na meerdere waarschuwingen van tandarts en mondhygiëniste gebruik ik, in ieder geval één keer per dag, ragers om de ruimtes in mijn gebit schoon te maken. En nu heb ik een vast avond ritueel; gebit rageren, lenzen uit doen, tandenpoetsen, gezicht reinigen en verfrissen, nachtcrème opdoen en handen insmeren met handcrème.

’s Ochtends douchen, bodycrème insmeren, eten en thee drinken en na het tandenpoetsen gezicht reinigen en verfrissen met Micel Air en dagcrème opdoen, haren borstelen en klaar.

Ik had hier heel lang geen geduld voor maar ben blij dat ik me zelfs aan deze rituelen houd nu ik weer wat vaker werk. En ik denk dat het juist nu belangrijker wordt, met mijn ouder wordende lijf en mijn ouder wordende brein. Maar als ik je een raad mag geven…doe het nu, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Advertentie