Hoe lang nog?

Natuurlijk zijn er oplossingen voor het verminderen van gasverbruik. Verminderen. Punt. En niet alleen met gas maar met veel meer. We kunnen ook minder gebruik maken van elektriciteit en waarschijnlijk nog veel gemakkelijker dan van gas.

Toen ik in 1975 als 16 jarige in een supermarkt begon te werken was deze open van half 9 tot 6, van maandag tot en met vrijdag. Zaterdags waren ‘we’ open van half 9 tot 5. En ’s zondags waren we gewoon dicht.

In de eerste drie jaar dat ik werkte kwam voor het eerst de koopavond op de donderdag. We waren vanaf toen op donderdag open tot 9 uur ’s avonds.

Wanneer de uitbreiding van openingstijden, tot en met de zondag aan toe, begon weet ik niet meer. Ik weet nog wel dat ik toen al dacht dat het in zekere zin verspilling zou zijn, vanwege de verwarming en verlichting die nodig zou zijn voor die langere openingstijden. Bovendien zouden mensen niet meer kunnen kopen omdat dat afhankelijk is van wat men kan en wil besteden en niet van winkelopeningstijden.

We doen vaak alsof we niet meer kunnen inleveren wat we ooit hadden. We doen ook alsof de economie eindeloos moet groeien. Volgens mij kan dat eenvoudigweg niet. Niets kan eindeloos groeien en een economie ook niet. Dat is ook niet wenselijk al zijn er mensen die ons dat willen doen geloven.

Ik lees in het Dagblad van het Noorden, van 16 juli jl., dat in Meeden mensen tot wanhoop worden gedreven, ’s nachts niet kunnen slapen vanwege geluidsoverlast veroorzaakt door ’35 gigantische windturbines’ die 140.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien. Het meest kwalijke dat ik in het artikel lees is dat ‘in afwachting van een oplossing voor Het Geluid, (de mensen die erover gaan) natuurlijk niet de windmolens ’s nachts stilzetten (want) dan zouden ze honderdduizenden euro’s mislopen’. Het geld is weer belangrijker dan het welzijn van de mensen.

Hoeveel zijn we er met elkaar eigenlijk beter van geworden sinds de winkels steeds vaker en langer open zijn gegaan. Terwijl veel mensen niet eens meer naar die winkels toe gaan omdat ze een groot deel van de gewenste artikelen online bestellen, laten bezorgen en evenzo gemakkelijk weer terug sturen. Sommigen omdat er iets niet goed aan is en anderen omdat ze, voor de zekerheid, maar tegelijk drie of vier verschillende exemplaren hebben besteld.

Hoeveel huishoudens zouden eigenlijk van stroom kunnen worden voorzien wanneer die niet wordt verspild in lege winkels die toch 7 dagen per week, waarvan een aantal 14 uren per dag, open ‘moeten’ zijn?

Advertentie