Ondersteuners en specialisten

Ik heb een idee hoe de politiek anders moet. Ik kon er steeds de vinger niet op leggen maar ik zit al lang met het gevoel dat daar iets helemaal verkeerd zit. Bovendien krijg ik steeds minder vertrouwen in de politiek. Ik heb me echt suf gepiekerd…en volgens mij begin ik te begrijpen wat anders zou moeten.

In mijn beleving gaat het nu zo; de regering doet zijn uiterste best om het land te besturen. Dat lukt niet (meer) goed. Wat daar deels schuldig aan is zijn de ‘randzaken’ waar veel teveel aandacht aan wordt gegeven. Ik doel daarmee op nieuws over zaken als de sms’jes van de premier en natuurlijk niet over grensoverschrijdend gedrag of de toeslagen affaire.

Verder vraag ik me af of alle politici wel integer genoeg zijn om hun functie te mogen uitvoeren.

De oppositie doet wat er van hen wordt gevraagd; ze voeren oppositie. Wat ik zie is dat een lid van de regering spreekt en dat leden van de verschillende oppositie partijen naar de microfoons snellen om de minister, of de staatssecretaris, te vertellen hoe ‘belachelijk stom’ en ‘waardeloos’ hetgeen gezegd wordt, wel niet is. Ik verbeeld me dat het soms zelfs gebeurt in woorden van die strekking of nog erger, erger.

Daarom moet volgens mij de oppositie veranderen in ondersteuners. Wanneer een minister of staatssecretaris heeft gesproken gaan de ondersteuners, in hun partijen, uit elkaar en onderzoeken met elkaar hoe ze het onderwerp kunnen verbeteren.

Verder zou elke minister een specialist moeten zijn in zijn portefeuille. Zoals mevrouw Kaag als ex-diplomaat volgens mij hoort op Buitenlandse Zaken, de post die zij oorspronkelijk had. Ik begrijp de logica niet van een switch naar Financiën waar zeker een andere minister meer op zijn plaats zou zijn. Ik heb onlangs begrepen dat elke minister zo’n switch kan  maken omdat hij omringd wordt door deskundige adviseurs. Toch lijkt het mij het beste als de minister zelf op zijn post de meest deskundige is. Voor mij is dat een logica.

Dus ondersteuners en specialisten, de politiek zou positief veranderen en daarmee de samenleving ook.

Advertentie