Over communiceren in een samengesteld gezin

Communicatie is en blijft een lastig fenomeen. Omdat we het allemaal doen kunnen we er ook allemaal over meepraten. Sommige van ons weten dat ze soms onduidelijk communiceren en anderen vinden vooral, dat anderen dat doen.

Onze ouders zijn ons voorbeeld … en ons referentiekader. De manier waarop zij communiceren is oorspronkelijk ontstaan uit de communicatie van hun ouders. In een relatie ontwikkel je je eigen manier om met elkaar te communiceren. Je neemt van elkaar dingen aan en over en…soms  niet. In dat laatste geval stel je dus de communicatie bij. Dat betekent dat je elkaar beïnvloedt en in staat bent keuzes te maken met als doel, in je relatie samen en later met je kinderen, de communicatie beter te maken met ruimte voor invloed van allen die erbij betrokkenen zijn.

In het geval van een samengesteld gezin komen er dus twee van die al lang gevormde communicatiemodi bij elkaar. Twee betrokkenen, in die situatie, hebben er zelf voor gekozen. De overige zijn erbij betrokken. Zij zijn de ex-geliefden en de kinderen van het paar.

Het samengestelde gezin heeft geluk als de ex-geliefden in staat zijn de prille relatie van het gezin niet in de weg te staan. Zij zullen met gespitste oren luisteren naar de verhalen die hun kinderen meenemen uit het huishouden waar zij geen deel van uitmaken. Dat is prima. Het welzijn van de kinderen is ook hun zaak als de kinderen niet ‘onder hun hoede’ zijn en getuigt van hun nimmer aflatende betrokkenheid.

Het samengestelde gezin zal hun prille relatie positief kunnen ontwikkelen wanneer de ouders in staat zijn goed naar hun kinderen te kijken en te luisteren. De non verbale signalen zijn hierbij soms belangrijker dan wat er daadwerkelijk wordt gezegd. Samen zullen zij continue moeten communiceren met woorden die duidelijk maken waar zij en hun kinderen staan.

Zij zijn de basis van het gezin dat in hun leven al een poosje op weg is en op die weg een enorme ‘hobbel’ is tegengekomen. Een ‘horde’ die niet zomaar te nemen is. Compassie, liefde en acceptatie zijn woorden die in deze situatie cruciaal zijn. Er is een keuze gemaakt op basis van liefde. Er zijn vaak twee gezinnen voor uit elkaar gehaald. Om het nieuwe, samengestelde gezin wel te laten slagen is het goed communiceren, wat compassie, liefde en acceptatie omvat, misschien wel het allerbelangrijkste.

Het is veelgevraagd in die complexe situatie . Er zijn emoties die hoog oplopen. Er is liefde en als het goed is, heb je begrepen dat de keuze voor je partner automatisch betekent, de keuze voor zijn of haar kinderen.  

Communicatie in een samengesteld gezin is een enorme uitdaging die de meeste kans van slagen heeft als er voor iedereen die erbij betrokken is respect is en het recht dat eenieder heeft, om gezien te worden.

Advertentie