Meer dan wat je ziet

Het zou heel mooi zijn als een mens uit louter goede eigenschappen zou bestaan. Maar dat is niet reëel. Het Enneagram beschrijft de 9 menstypen waaruit volgens die theorie de mensheid bestaat. Ik ben (volgens die ‘leer’ een nummer 4, een romanticus). Er zijn over de nummer 4 veel goede dingen te zeggen maar wat de nummer vier doet dat lastig is voor hemzelf of haarzelf, is zich constant met anderen vergelijken. En omdat dat wat doet met zijn gedrag kan dat ook lastig zijn voor anderen. In het boek ‘De beste versie van jezelf’ legt Monique Schouten heel duidelijk uit wat de verschillende eigenschappen en vooral drijfveren zijn van de verschillende menstypen. Daarmee kun je met jezelf ‘aan het werk gaan’. Mij heeft dat veel rust gegeven omdat ik nu inzie hoe onzinnig het is om mij met anderen te vergelijken. Bovendien heeft dat veel negatieve gevoelens bij mij weg gehaald. Ik hoop daarmee ook voor anderen een prettiger persoon te zijn.

Ik heb eens iemand horen zeggen: ‘Hij (mijn zoon, man, vriend) heeft alle goede eigenschappen van menstype 2 en 4 maar de negatieve eigenschappen heeft hij niet,’ dan vraag ik me af wie zo iemand voor de gek wil houden. Heel waarschijnlijk zichzelf want ik denk dat zoon, man, vriend heel goed weet dat hij ook negatieve eigenschappen heeft.

Velen van ons hebben onze idolen en helden in de sport, de film- of muziekwereld. Wanneer we iets dieper in hun leven duiken blijkt niet zelden dat ze, ondanks hun enorme succes en soms dikke bankrekening, ook veel problemen hebben of hebben gehad. Het liefst willen we dat ontkennen en alleen de mooie kanten van deze mensen zien, maar daarmee ontkennen we ook een deel van wie ze zijn. Dat is jammer en doet geen recht aan de personen als geheel.

Iemand is altijd meer dan wat je ziet en vaak zien we verschillende kanten van een mens, afhankelijk van onze relatie tot hen. Als over iemand lelijk wordt gesproken dan denk ik, en soms zeg ik het ook: die persoon is veel meer dan je met dit verhaal zou denken. Vaak, vanwege een heilige overtuiging, blijft de spreker bij zijn mening. Als ik dan zeg: ‘Maar dat hebben mensen ook over mij gezegd,’ dan willen ze dat niet geloven. ‘Nee,’ zeggen ze dan, ‘jij bent zo niet,’ en dat is wat ik bedoel. Niemand is zoals tegen hem of haar wordt aangekeken. Mensen zijn veel meer dan wat je van ze ziet en dat is soms positief en soms negatief.

Maar we mogen allemaal erkend en geaccepteerd worden om de hele persoon die we zijn. Daar hebben we allemaal recht op. Jij…en ik ook.

Advertentie