Geheimen van een succesvolle relatie

In Libelle nummer 8, het ‘Valentijnsnummer’ staan drie gouden relatieregels, ontdekt door de beroemde Amerikaanse psychologen John en Julie Gottman nadat ze in hun ‘Love Lab’ honderden stellen hebben geobserveerd.

Regel 1: Behandel je partner als een goede vriend. We zijn zo vaak geneigd onze geliefde ‘for granted’ te nemen, wat ik toch anders vind klinken dan ‘op de koop toe’, maar dat is het natuurlijk. Bij een goede vriend zou je het niet in je hoofd halen om gewoon televisie te blijven kijken wanneer hij bij je langs komt en wat met je wil delen. Waarom zou je dat dan wel doen wanneer je liefste van zijn werk komt? In de uitkomst van hun onderzoek blijkt 86% van de partners, in een goede relatie, te reageren op hun poging om contact te maken met de ander tegen 33% van de partners in een slechte relatie. 

Regel 2: Ga op een positieve en voorzichtige manier om met conflicten. Dit is echt een moeilijke, omdat we in een conflictsituatie allebei gekwetst zijn en tegelijk waarschijnlijk overtuigd van ons gelijk. Ik heb ontdekt dat het aloude ‘tot tien tellen’ voor mij goed werkt. Wanneer ik direct op de situatie inga kan dat mogelijk met een verwijt of onaardige opmerking gebeuren en dat werkt meestal ‘als een rode lap op een stier’. Wanneer ik even wacht en tot mezelf kom, ben ik in staat op een rustige toon een vraag te stellen en zonder oordeel naar het antwoord te luisteren. Mijn liefste blijkt dan ook beter in staat te verwoorden wat hij voelt.

Regel 3: Herstel een conflict op een goede manier. Uit hun onderzoek blijkt dat dit lukt wanneer we verantwoordelijkheid nemen voor ons aandeel in het conflict. Voor mij is dus regel 3 kortweg: Neem verantwoordelijkheid. Zelfs wanneer wat de ander zegt klinkt als een verwijt, kun je erover nadenken wat jou aandeel is in dat verwijt.  We zullen altijd meningsverschillen hebben, een conflict hoeft het lang niet altijd te worden, omdat we twee verschillende mensen zijn. Ermee leren omgaan is dus in elke relatie goed om te doen. En zelfs wanneer het uit de hand is gelopen en we boos op elkaar zijn kunnen we, wanneer we weer rustig zijn geworden, sorry zeggen. Ook wanneer de ander dat niet kan. Verantwoordelijkheid nemen is ook doen wat jij kunt, los van wat de ander doet.

Een succesvolle relatie heb je niet zomaar, daar moet je soms veel voor doen. Maar de uitkomst is het waard. Ik heb dat door veel jaren heen ervaren met de mensen die mij het liefste zijn op deze aarde, en daar net zo hard aan hebben gewerkt als ik.

Advertentie