Wat als…

Stel je voor dat de ‘toeslagenaffaire’ niet was gebeurd omdat we er gewoon op kunnen/zouden vertrouwen dat gezinnen die toeslagen krijgen dat nodig hebben en daarom krijgen. Stel dat we de dame die van haar moeder geld kreeg (en toeslag van de regering) om extra boodschappen te kunnen kopen het gewoon gunden en het niet als ‘fraude’ hadden bestempeld.

Stel dat we zouden stoppen met het enorm geld verslindende controleren van alles omdat we ervan uitgaan dat scholen zorgvuldig met ons onderwijs omgaan, dat mensen in de zorg het beste bedenken en uitvoeren voor mensen die die zorg nodig hebben. Stel dat één van mijn lieve vriendinnen niet een onvoldoende had gekregen op een (nieuw ingevoerde) checklist die haar leidinggevende bij haar moest afnemen. Stel dat betreffende directeur haar het voordeel van de twijfel had gegeven toen zij aangaf dat zij de dingen, die de directeur als manco’s had opgeschreven, wel had gedaan. Dan had een schoolklas de o zo nodige goede docent (ze had al 18 jaar goed les gegeven op die school), misschien nog gehad en hoefde in ieder geval haar klas niet naar huis gestuurd te worden, bij het ontberen van een leerkracht.

Stel dat we een voorstel zouden mogen doen zonder dat daar direct negatief op gereageerd zou worden. Ik zou dan willen voorstellen dat iedereen die wat voor uitkering dan ook krijgt daar ‘iets’ voor de gemeenschap voor zou doen: één keer in de maand een rondje afval grijpen, kopieerwerk doen (of iets dergelijks) voor een school in de buurt, koffie schenken in een zorghuis voor ouderen en zieken, overal waar werknemers overbelast zijn, helpen die lasten te verlichten. Dat vergt een heleboel organisatie maar dat kunnen misschien de mensen doen die nu controles uitvoeren en dat dan niet meer hoeven te doen.

Stel dat we de helft van onze kleding niet nieuw maar tweedehands zouden kopen en al onze kleding langer zouden dragen. Stel dat we mensen betalen waar ze recht op hebben. Zelfs in ons land gebeurt dat te vaak niet maar in de landen over ver, de ‘lage lonen landen’, helemaal niet.

Wat als…we dat zouden doen.

Advertentie